Tannbleking har de siste 6-10 årene tatt det norske markedet med storm, men er det virkelig så enkelt som reklamen lover? Tannlegeforeningen mottar jevnlig henvendelser fra bekymrede pasienter med spørsmål om ulike produkter på markedet, og aktører som tilbyr tannbleking. Tannlegeforeningen anbefaler at alle som ønsker å bleke tennene sine forsikrer seg om at produktene de bruker er godkjent, og at deres egne tenner faktisk tåler behandlingen. Det er nemlig ikke slik at alle tenner kan blekes med produkter man får kjøpt på butikk eller på internett.

Useriøse forhandlere

Vi har alle hørt uttrykket; dersom det høres for godt ut til å være sant, er det trolig for godt til å være sant. Det har alltid vært slik at når et produkt blir populært, kommer det billigere, ofte dårligere kopier på markedet til en langt lavere pris. Etter at internetthandel fikk fotfeste har problemet bare blitt større. I dag kan hvem som helst bestille tannblekemidler på internett, men hvordan vet man at man kan stole på leverandøren? Tannlegeforeningen og forbrukerombudet mottar ukentlig henvendelser fra kjøpere som føler seg lurt. I verste fall er det ikke bare pengeboken det går utover. Det finnes en rekke registrert tilfeller hvor brukere har endt opp med uopprettelige skader på tennene, etter å ha behandlet dem med tannblekningskrem kjøp på internett. Useriøse forhandlere skjuler seg ofte bak falske kontoer på Facebook eller ebay. Nettsiden deres blir tatt ned like fort som de blir satt opp. Med andre ord, man har liten, til ingen mulighet å forfølge dem.

Hva bør du tenke på

Før man bestiller seg tannbleking over internett, eller går på apoteket for den del, bør man alltid bestille seg en time hos tannlege først. Tannlegen kan fortelle deg om dine tenner tåler bleking. De kan gi deg råd om hvilken behandling du bør benytte for å oppnå best mulig resultat, og unngå skader på tennene dine. For sikkerhets skyld kan du laste ned produktbladet til den kremen du tenker å bruke og ta den med når du skal på tannlegebesøk. Alle produkter som inneholder hydrogenperoksid skal leveres med produktblad som gir brukeren all nødvendig informasjon om hvilke stoffer kremen inneholder, og i hvilke mengder de ulike stoffene forekommer. Om leverandøren av produktet du ønsker å bruke ikke kan fremlegge et godkjent produktblad, er det en meget god pekepinne på at man bør styre unna produktet.

Hydrogenperoksid

Hydrogenperoksid er en blek, blålig væske og den enkleste av alle peroksidene. Hydrogenperoksid er en kraftig oksidant, og brukes som blekemiddel og til desinfeksjon i ulike legemidler. Det er også en av de viktigste stoffene i tannblekingsprodukter. Siden hydrogenperoksid er å anse som et legemiddel er det klare retningslinjer for bruk av stoffet. Hva gjelder tannblekning er det kun tannleger som kan bruke kremer hvor innholdet av hydrogenperoksid ligger mellom 1 og 6% i styrke. Produkter med så høyt innhold av hydrogenperoksid er heller ikke lovlig å bruke på, eller av, personer under 18 år. Produkter som selges på det åpne markedet kan ikke inneholde mer enn 1% Hydrogenperoksid. Kommer man over produkter som i sin markedsføring hevder å inneholde mer enn 1% hydrogenperoksid, bør man informere forbrukerombud og mattilsynet. Det frarådes på det sterkeste at man benytter kremer som hevder å inneholde mer enn 1% hydrogenperoksid uten at man først har snakket med sin tannlege. I verste fall kan man ende opp med å tære gjennom tennenes emalje, og gjør man det er det ingen vei tilbake. Om man sliter bort den naturlige emaljen er det ingenting en tannlege kan gjøre for å redde tannen. Eneste mulighet er at tannen fjernes og erstattes med implantat.