Slik unngår du misfarging på tennene

Misfargede tenner er manges store skrekk, men sannheten er at alle mennesker vil få misfargede tenner etter hvert som man blir eldre. Det er rett og slett naturens gang. Man kan selvsagt bleke tenner om man føler at misfargingen er for mye å leve med, men det er ikke alltid løsningen, og mange vegrer seg også for å bruke kjemikalier så tett på kroppen. Så hva kan man gjør da?
Misfarging er som sagt en naturlig del av livet. Så lenge man har sine egne originale tenner kan man aldri beskytte dem 100% mot misfarging. Ønsker man å unngå bruk av tannbleking og andre kosmetiske løsninger, må man ta ekstra godt vare på tennene. Det hele starter naturlig nok med god munnhygiene. Om man sørger for en god tannpuss 2-3 ganger daglig er faktisk mye gjort, men det er fortsatt enkelte ting man må holde et ekstra godt øye på om man ønsker naturlig hvite tenner.

Plakk, tennenes verste fiende

Plakk er den store synderen ved de fleste tannhelseproblemer. Plakk skapes av matrester, da spesielt sukker, og det fester seg til tenner og tannkjøtt, og fører til hull og misfarging av tennene. Plakk er en klebrig mikstur av bakterier og sekreter som bakteriene produserer. Dette utvikler seg videre til å bli et tredimensjonalt samfunn av mikroorganismer som kalles biofilm. Bakteriene lever i denne filmen på tennene. I begynnelsen er det slimete laget ganske skjørt, og kan lett fjernes med en vanlig tannpuss og normal tannstell. Problemet oppstår først når man ikke følger opp med god tannpuss 2-3 ganger daglig. Er man sløv med tannpussen vil den dentale plakken starte å frigjøre syrer som ødelegger tannemaljen og forårsaker misfarging.

Elektrisk tannbørste VS vanlig tannbørste

Den elektriske tannbørsten har for lengst gjort sitt inntog i norsk hjem. Skal man tro reklamene, er den løsningen på alle våre tannproblemer. Ikke bare børster den bedre og raskere, men den forteller oss jammen når vi er ferdig også. Den elektriske tannbørsten har helt klart sine fordeler, men den gjør ingenting en vanlig tannbørste ikke kan gjøre. Det tar bare litt lengre tid, og du må selv passe på når du er ferdig. Puss tennene en etter en på både utsiden og innsiden, for slik sikrer du at alle tennene har fått seg en gjennomgang. Husk at tannbørsten er en magnet for bakterier og bør byttes minst en gang hver tredje måned.

Munnvann og fluor

Puss tennene først med tannkrem og bruk munnskyll etterpå for en ekstra grundig vask. Pass på at begge deler inneholder fluor. For best mulig effekt og beskyttelse bør man bruke begge deler minst to ganger hver dag.

Matfiendene

Hvilken mat og drikke man nyter har stor innvirkning på tennenes generelle helse og farge. Kaffe, rødvin, mørke bær, jus, brus og sukker, for å nevne noen, er alle med på å misfarge tennene og alle har innvirkning på vår tannhelse. Nå er det selvsagt mulig å unngå alle disse tannfiendene, men hvem har slik viljestyrke? I tillegg lever vi i et samfunn hvor sukker er over alt. Selv i matretter vi ikke hadde forventet det, er det store mengder sukker og det må jo tross alt være lov å nyte en god rødvin uten at man skal være redd for misfarging. Løsningen er her som ved det meste ellers i livet. Om man nyter alt med måtehold er det ikke et problem. Sørger man for en god munnhygiene hver dag, kan man selvsagt nyte både rødvin og sukker, men man bør passe på å skylle munnen ofte. Nei, man trenger ikke ha med seg fluor og munnvann på festen, men sørg for å få i deg rikelig med vann. Byr muligheten seg, kan man med stor fordel skylle munnen godt med rent vann før man svelger. På denne måten unngår man at unødvendige rester og syre danner seg på tennene.