Tror ikke på bleketannkrem

Hvert eneste år kjøper nordmenn på søken etter det perfekte smilet, Whitening-tannpastaer for millioner av kroner. Du kjenner typen; tannpasta som reklamerer med at du skal få hvitere tenner på bare 2 uk8er, og alt du trenger å gjøre er å bruke deres tannkrem, som selvsagt er anbefalt av tannleger. Alle som en. Er vi bare lettlurte, eller er vi blinde i søken etter det perfekte smilet? Alle ønsker vi hvite pene tenner, men disse lettvinte løsningene produsentene bruker millioner av reklamekroner på, fungerer ikke. I alle fall er det resultatet av en ny forskningsrapport. Forskere i Norge, Sverige og Danmark har de siste 2 årene fulgt 8000 pasienter som alle har brukt tannkremer som lover hvitere tenner. Resultatene var nedslående. Kun 4% av deltakerne fikk hvitere tenner. At en så liten prosentandel fikk hvitere tenner, er nok til å fastslå en gang for alle at disse tannkremene ikke fungerer. Forskerne fant heller ingen bevis for at de deltakerne som oppnådde hvitere tenner, gjorde så takket være bruk av denne typen tannkrem.

Mirakeltuben

En kikk i tannpastahyllen på supermarkedene er et studie i fagre løfter. Framfor alt handler det om at du skal få et hvitt smil. Dessverre finnes det ingen mirakelmiddel i tannpastaen, bortsett fra fluor. Alle disse mirakelkremene inneholder slipemidler som brukes til tannbleking. Hadde de ikke gjort det, kunne de ikke markedsføres slik de gjør under norsk lov. Problemet er at de inneholder bare mikroskopiske mengder slipestoff, og alt for lite til å oppnå den effekten leverandøren ønsker å overbevise deg om. Er man storbruker av kaffe, te, rødvin eller tobakk, kan slipemiddelet i whitening-tannpastaer fjerne noe av misfargingen du får på tennene. Her er det viktig å understreke at med storbruker, mener man personer som røyker og drikker kaffe, vin osv. langt over den gjennomsnittlige nordmann. Enkelte whitening-tannpastaer inneholder også optiske hvitemidler, av noen produsenter kalt 3D-effekt. Disse gjør ikke tennene hvitere, og oppfattes av mange som en innrømmelse fra produsentene om at whitening-kremer ikke fungerer. Optiske tannkremer gir bare et optisk inntrykk av at tennene ser litt hvitere ut. Ønsker man hvitere tenner er det bare to løsninger: 1. man må sørge for god tannhygiene hele livet. 2. man benytter seg at ulike kosmetiske behandlinger, som tannbleking etc.

Hvilken tannkrem skal man velge?

Det er ikke alltid enkelt å vite hva man skal gå for. Tar man turen til et supermarked eller apotek, kan utvalget av tannkrem virke skremmende på mange. Hva skal vi med alle disse ulike typene? Hvordan forventer leverandørerne at vi skal vite hva som er best for oss? Alle lover jo stort sett det samme. Eneste forskjell er forpakning og superlativer. Vår anbefaling er at man lytter til sin egen tannlege eller tannlegeforeningen. Så fremt man ikke har en tannsykdom som krever spesiell behandling, bør man velge en tannkrem med godt fluorinnhold. Ut over det er det opp til deg selv. Finn en tannkrem du liker og som smaker godt. Smaken har ingenting med fluoreffekten å gjøre, men en god frisk smak kan gjøre til at man pusser litt lengre. Smaken er spesielt viktig når det kommer til barn. En god tannhygiene starter tidlig, og et barn som blir vandt med godt tannstell følger gjerne opp resten av livet.  Så i jungelen av tannkremer, hvilken bør du velge? Et enkelt råd. Velg den du liker best. Eller om du vil spare penger: Velg den som koster minst, men sjekk fluorinnholdet først.

Gode råd for hvitere tenner

Ønsker man hvitere tenner, er anbefalingen fra Tannlegeforeningen enkel. Bruk tannkrem med flour 2-3 ganger daglig og tenk over hva du spiser og drikker. Har du ikke mulighet til å pusse tennene etter måltidet, drikk godt med vann. Slik får du renset bort mange urenheter før du kommer deg hjem til en god tannpuss.