Er tannbleking smertefri?

Mange ønsker hvitere tenner, og selv om det er en rekke ting man kan gjøre for å oppnå et hvit tsmil uten behandlig, er det nå en gang slik at tannbleking er det enkleste. Inntak av matvarer med mye farge som cola, te, kaffe eller vin, samt hyppig røyking vil ofte misfarge tennene. Syrer som sukker og juice setter også spor på tennenes emalje. Emaljen er den hvite overflaten på tennene og det eneste som kan blekes. En tann består av tre deler. Innerst ligger pulpa som hovedsakelig består av nerver og blodårer. Rundt pulpa ligger dentinet. Det er en tykk og hard substans som bestemmer tennenes farge. Ytterst ligger emaljen. Den er gjennomskinnelig og tynn, men veldig hard og tett, og beskytter tennene våre mot ytre påkjenninger. Under blekeprosessen trenger blekestoffet gjennom små sprekker og porer i emalje og inn til dentinet hvor det bleker det til en lysere farge. Har man slitt bort emaljen er det ikke noe poeng i å bleke tennene. Før man bestemmer seg for å bleke tennene med kjemikalier bør man tenke seg godt om. Ikke alle tenner kan blekes og behandlingen er ikke smertefri. Nå opplever selvsagt alle smerte på ulike nivåer, men de fleste som har prøvd tannbleking med kjemikalier hos tannlege eller salong, melder at behandlingen var litt til veldig ubehagelig. Tannblekningsmidler beregnet for hjemmebruk oppleves i de aller fleste tilfeller som smertefritt. Grunnen til dette er at blekingsmiddel beregnet på bruk i hjemmet inneholder lang mindre kjemikalier enn det tannleger og salonger kan bruke. Dette er også hovedårsaken til at tannbleking utført hjemme aldri vil kunne gi samme resultat som en profesjonell behandling.

Smertefri tannblekning

Er man usikker på om man tåler ubehaget ved tradisjonell tannbleking, finnes det andre smertefri behandlinger. Man kan for eksempel benytte seg av tannkremer med 3D effekt. Tannkrem som dette bleker ikke tennene, men gir et optisk inntrykk av at tennene ser litt hvitere ut. Siste skrik på markedet for tannbleking er fotobleking. Fotobleking, kommer i flere ulike stryker som Zoom, Zoom-2, Zoom-3 og Luma-Arch, er de mest kjente på markedet i dag. Den vesentlige forskjellen mellom de ulike behandlingene ligger i sammensetningen av geleen som brukes under blekingsprosessen. Den mest effektive og populære metoden er for tiden Zoom-3-teknologi. Behandlingen kan kun utføres av godkjente tannlegekontor. En behandling kan bleke tennene så mye som 8-12 nyanser. Behandlingen tar ca. 30-60 minutter og er helt smertefri.

Pasientens tenner rengjøres først grundig, før tannkjøttet påføres en beskyttende gele for å unngå brann- og etseskader. Tennene behandles så med et medisinsk lim som reduserer følsomhet før selve behandlingen begynner. Tennene dekkes med en hydrogenperoksidgele som alene ikke har noen effekt. Det er ikke før det ultrafiolette lyset introduseres at geleen begynner å virke. Så snart lyset treffer hydrogenperoksidgeleen starter en kjemisk reaksjon som frigjør aktiv oksygen som trenger gjennom emaljens små sprekker og porer, før den spalter de mørke pigmentene som har dannet seg. Behandlingen er over på 30-60 minutter og pasienter føler ingen ubehag ved behandlingen. Avhengig av grad av misfarging vil de fleste oppleve meget gode resultat med bare en behandling. Fotoblekning er ikke rimelig. Tvert imot, det er blant de dyreste behandlingene på markedet, men føler man ubehag ved å gå til tannlege, og er bekymret for potensielle skader ved tannblekning er fotoblekning et meget godt, om ikke det eneste, alternativet på markedet. Det finnes også andre metoder for tannbleking som hevder å være smertefri. Blant annet er laserbehandling utbredt i deler av Europa, men behandlingen er ikke tillatt i Norge ennå. Ønsker man hvitere tenner ved hjelp av laser, må man for nå ta turen til Tyskland eller Storbritannia.