I dag er det mer og mer vanlig at vi mennesker beholder våre egne tenner hele livet. Antall personer med gebiss i Norge har gått kraftig ned de siste 40 årene. Mange finner nok dette ganske så overraskende da vi drikker mye mer brus og juice enn man gjorde før i tiden. Selv om det er slik at kostholdet vårt inneholder mye mer skadelige stoffer for våre tenner, er det også slik at vi spiser mer grønnsaker og nøtter enn man gjorde før i tiden. Et balansert kosthold med mye grønnsaker og melk er viktig for sunne tenner. Vår generelle tannhygiene har også tatt seg opp de senere tiårene, mye takket være offentlige tannhelsetjenester som er gratis fram til man fyller 18 år.

Tannpleie under svangerskapet

Det høres kanskje litt rart ut, men faktum er at grunnlaget for gode, sunne tenner legges lenge før vi blir født. En vordende mor trenger et variert og sunt kosthold. Selv om det skal mye til for at barnet ikke får i seg de næringsstoffene det trenger, viser nyere forskning at et godt kosthold, med fokus på mors tannhelse, også hjelper barnet med best mulig grunnlag for gode, sterke tenner. Under graviditeten er det ekstra viktig med god munnhygiene, for under graviditeten er man mer utsatt for tannkjøttbetennelse enn ellers. Det skyldes hormonforandringen som også påvirker blodårer og slimhinnene, Mange gravide opplever at man blør lettere og tannkjøttet reagerer lettere på bakteriebelegget som alltid finnes der. Derfor kreves mer nitidig tannhygiene under graviditet.

Puss, puss så får du en suss!

Vi husker alle sangen, og generasjoner av foreldre har sunget den for egne barn. Det er av stor betydning at man innarbeider gode vaner tidlig, og spesielt viktig er det å etablere slike vaner i alderen opp til tre år når barnet holder på å få tenner. Ved treårs-alderen er alle melketennene kommet frem, og undersøkelser har vist at hvis gode vaner, som munnhygiene og kosthold, etableres i tidlige barneår, vil barna lettere ta de med seg senere i livet. Begynn å pusse fra frembruddet av første tann. Noen barn får første tann når de er seks måneder, andre kan være nærmer året før tenner kommer. Uansett, så snart tennene vises, bør pussingen begynne. Sørg for å bruk en tannbørste og tannkrem beregnet på barn. Det er utrolig viktig at barnets første opplevelse av tannstell ikke skremmer dem eller skader tannkjøtt. Husk dette handler vel så mye om rutine som renhold.

Fluortilskudd

Sørg for at man alltid bruker en tannkrem med godt fluorinnhold. Man trenger ikke gå for den dyreste pakken på markedet. Hva enn tannkremen lover av hvitere tenner og frisk pust, det eneste som er viktig er fluorinnholdet. For ekstra beskyttelse kan man bruke fluortabletter. Mange tenker på fluortabletter som noe bare for barn, men sannheten er at selv voksne har godt av litt ekstra fluor. Man bør pusse sine tenner godt 2-3 ganger daglig. Kan man ikke pusse etter endt måltid, anbefales det at man drikker godt med vann. Slik får man rengjort godt og begrenser oppbygging av bakterier og syrer som skader tennene.

Gå til tannlegen

Tannlegeskrekk er faktisk en av de mest utbredte typene angst/frykt hos det norske folk. Det er faktisk flere som er redd tannlegen, enn det er personer som er redd for døden og edderkopper.
De fleste tannleger er i dag oppmerksom på problemet, og legger gjerne til rette for pasienter som sliter med denne frykten. Tannlegebesøk er alfa og omega for god tannhelse. Selv om man ikke opplever problemer med tennene sine, bør man oppsøke tannlege minst en gang i året. Tannlegen kan ikke bare sikre at eventuelle problemer kan tas før de blir store, men de kan også hjelpe med gode råd og tips til god munnhygiene som sikrer at du unngår ubehagelige tannlegetimer på et senere tidspunkt.