Sjekk hvilken grønnsak som kan gi deg hvitere tenner

Det heter seg at ingenting kommer gratis her i livet, og enkle løsninger som høres for gode ut til å være sanne, er oftest det. Så hva gjør man om man ikke er fornøyd med fargen på sine egne tenner? Skal man gå for den enkle løsninge som ofte er for god til å være sann (les: billig hjemmetannbleking) eller skal man gjøre noen bevisste valg og legge ned en ekstra innsats for å nå sine mål? Vel, når det kommer til hvitere tenner trenger man verken å stole på mirakelkurene i reklamen, eller legge ned en stor innsats. Man trenger bare legge om litt på kostholdet. Det vil si, man trenger bare legge til enkelte matvarer i sitt daglige kosthold. I lik grad som kaffe, rødvin og mørke bær misfarger våre tenner, er det andre frukter og grønnsaker som gjør dem hvitere.

Frø og nøtter

Vi vet alle at nøtter og frø er godt for kroppen. Mandler, cashewnøtter, valnøtter og sesamfrø har alle et høyt proteininnhold og gir deg viktige næringsstoffer som jern, magnesium, potassium og omega-3. Som om ikke det var nok, er de et supert tilskudd i hverdagen for dem som ønsker hvitere tenner. Nøtter og frø har en naturlig slipeeffekt på tenner, de kan skrubbe bort flekker når du tygger, og de stimulerer spyttproduksjonen som kan hjelpe til med å skylle bort bakterier som gir plakk på tennene.

Grove grønnsaker

Grove grønnsaker er godt for så mangt. De er proppfulle av kostfiber som bedrer fordøyelsen og bekjemper alvorlige sykdommer, og når du spiser dem rå fungerer de som skrubb for tennene. Tenk på det neste gang du har lyst på litt kveldskos. Lag deg en lett rømmedipp og skjær opp gulrøtter, selleri, blomkål etc. Ikke bare er det sunt og godt for kroppen. Man kan spise mengder uten å tenke på vekten, og man gir tennene en god skrubb samtidig. Det må man kunne kalle vinn, vinn, og vinn.

Jordbær

Denne vil nok komme som en overraskelse på mange. Jordbær er jo kjent som en av de bærene som misfarger tenner. Det er forsåvidt sant, men jordbær er en av de få bærtypene som faktisk gjør tenner mer godt en vondt. De kan gi deg flekkete tenner, men de inneholder også eplesyre som er en naturlig flekkfjerner. Så i ikke alt for store mengder kan jordbær nytes med god samvittighet. Er man av den mer frigjorte typen og liker å bruke alt naturen har å by på, kan man forsterke effekten ved å knuse jordbær, tilsette litt natron og bruke det som tannkrem.

Epler

Et eple om dagen er godt for magen, sa man før i tiden. Vel, det stemmer nok kanskje, men om man ikke føler magen nyter godt av et eple, kan vi forsikre deg om at tennene dine vil nyte veldig godt av det. Epler inneholder naturlige syrer som fjerne misfarging og løser opp plakk. Neste gang du er i butikken kan det lønne seg å plukke opp et kilo epler i stedet for munnskyllemiddel. Ikke bare er det mye rimeligere, men det smaker vanvittig mye bedre. Husk at epler, som alle andre frukt og grønnsaker, må spises rå om de skal ha effekt på tennene. Dessverre er eplekake til liten hjelp, dersom man ønsker hvitere tenner.

Brokkoli

Elsket og hatet er den, men hva gjelder helsefordeler er det lite man kan argumente mot. Spiser du brokkoli rå kan den fungere som en fantastisk skrubb på tennene dine. Du får bort matrester og bakterier i en fei, og som en ekstra bonus inneholder brokkoli kalsium som kan gjøre tennene sterkere.