Tannbleking har de siste 10 årene kommet for fullt på det norske markedet. I jakten på det perfekte utseende er tennene en naturlig del å fikse på. Ulike metoder for tannbleking har vært i bruk i mange år, men det er spesielt de siste 10 årene at det er blitt virkelig utbredt, og i dag kan hvem som helst plukke opp et tannblekingssett på butikken eller bestille på internett. Vi er blitt fortalt av leverandørene at tannbleking er helt ufarlig og at man kan benytte alle slags løsninger hjemme uten å rådføre seg med tannlege først, men er det virkelig så enkelt? De lærde strides, selv om de fleste tannleger vil si at tannbleking er relativt ufarlig om man tar visse forhåndsregler, er det en økende trend blant tannleger og forskere som ønsker strengere regler og kontroll. Norge har strenge regler for hvilke produkter som kan selges på det åpne markedet. Faktisk har Norge et av de strengeste regelverkene i hele Europa, noe som burde bety at vi kan føle oss trygge på at alle tannblekingsprodukter er kontrollert og godkjent av norske myndigheter. Kjøper man et produkt over disk i Norge, det vil si på butikk eller via en anerkjent norsk nettbutikk, kan man føle seg rimelig trygg på at produktene de selger forholder seg til norsk lov. Kjøper man derimot varer på internett, og da gjerne via utenlandske nettsider, vet man i realiteten ingenting om hvilket regelverk de ulike tilbyderne forholder seg til. En rekke land verden over har et mildt sagt avslappet forhold til regelverk for bl.a. tannblekingsmiddler. I tillegg bør man alltid tenke over at markedet for tannbleking er verdt millioner av kroner hvert år. Som med alle andre produkter vil det alltid tiltrekke seg useriøse aktører.

Er tannbleking farlig

Det fremkommer i dag ingen rapporter som tilsier at tannbleking er farlig. Det er flere forskere og tannleger som ønsker mer kontroll, men ingen kan i dag si at tannbleking er farlig. Det betyr dog ikke at tannbleking er for alle. Det finnes en rekke tilfeller hvor brukere har opplevd store ubehag ved tannbleking og opplever både sår i munn og tannkjøtt etter behandling.

Hvordan sikre seg selv

Bestemmer man seg for å benytte seg av tannbleking, er det noen enkle retningslinjer man bør forholde seg til. Snakk alltid med tannlege før du starter bleking. Det er ikke alle tenner som kan blekes og misfarging av tenner kan skyldes tannsykdom eller slitt emalje. I begge tilfeller kan hjemmetannbleking gjøre vondt verre. Forsikre deg om at produktene du tenker å bruke følger norsk lovgivning, ikke bare se på prisen. Les produktbladet nøye og forhør deg gjerne med tannlegeforeningen eller forbrukerombudet. Har andre brukere meldt om problemer med produktet? I den senere tid har det kommet en rekke produkter på markedet som lover hvitere tenner etter bare en behandling, gjerne på så lite som 20 minutter. Bruk sunn fornuft. Høres det for godt ut til å være sant, er det gjerne nettopp det. Behandlinger som lover hvitere tenner på bare 20 minutter, bruker ofte så sterke blekningsmidler at risikoen for uopprettelige skader øker betraktelig. Flere av disse midlene er godkjent for det norske markedet, men produsentene oppnår ofte bare godkjenning for et og et blekningsmiddel. Faren oppstår først når disse sterke kjemikaliene blandes sammen. Forbrukerombudet og Mattilsynet har den siste tiden begge meldt om en økning i antall klager på produkter som dette. Selv om de per i dag ikke kan stanse disse produktene fra å bli brukt på salonger over hele Norge, anbefaler de å kontakte tannlege før man igangsetter behandling. Sterke blekemiddel kan skade både emalje og tannkjøtt. Skader som kan oppleves meget smertefullt og ødelegge tennene permanent.