Stadig flere nordmenn jakter på det perfekte hvite smilet. Det er liksom ikke godt nok lengre at man har sunne tenner. De må være perfekt hvite i tillegg. Mange bestemmer seg for å prøve hjemmetannbleking i jakten på det perfekte smilet, men som alt annet her i livet finnes det ingen enkle løsninger, og alt har sin pris. Faktum er at hver annen person som bleker tennene sine vil oppleve bivirkninger ved behandlingen. Sår på tannkjøttet, ising i tennene når de drikker eller spiser noe kaldt, eller i verste tenkelig fall permanente skader på emaljen. Tannblekningsmidler har i en årrekke vært markedsført som trygge og enkle å bruke hjemme. Men en ny undersøkelse gjennomført av skandinaviske forskere, viser at sannheten er en helt annen. Følsomhet i tennene er det klart største problemet, med sår i tannkjøtt på en god andreplass. Det er flere faktorer som spiller inn, men skadene oppstår som oftest når brukeren ikke leser bruksanvisningen godt nok, og lar blekekremen sitt på tennene alt for lenge. Mange som ønsker hvitere tenner, er ikke klar over at de allerede har slitt bort mye av tennenes naturlige emalje. Dette skyldes gjerne dårlig tannhygiene over mange år, samt mye brus og frukt. Slike skader kan ikke utbedres med bruk av tannblekemidler. Om man fortsetter å bruker tannbleking kan man i verste fall komme helt inn til tannbenet. Selve tannbenet er porøst og kan heller ikke blekes. Hvis man i slike tilfeller bleker tennene, vil de bli mer gul enn de allerede er. Det er fordi emaljen er borte og tannbenet i seg selv ikke kan blekes.

Snakk med tannlegen

Eneste måte man kan forsikre seg mot skader på tennene ved bruk av tannbleking, er ved å først kontakte en tannlege. Tannlegen kan raskt fortelle deg om misfargingen på dine tenner skyldes at emaljen er borte eller om det hele skyldes fargestoffer fra mat og drikke. Om misfargingen ikke skyldes fargestoffer fra mat og drikke, har man ikke noe å hente ved å bleke tennene. Det er viktig å huske at den eneste som kan bekrefte hva dine tenners misfarging skyldes, er en tannlege. Hva en reklamen forteller deg er det ikke til å stole på. Det er også viktig å godta at selv om man alltid har passet på sin tenner, og føler man har en god tannhygiene, er det ingen garanti for at emaljen ikke er skadet. Stress, røyking, dårlig kosthold, slurvete tannhygiene og ikke minst naturlig slitasje som kommer med alderen, alt setter sine spor. Den naturlige emaljen blir tynnslitt, tennene blir misfarget og plomber slitte, dette er noe alle må leve med. Ikke alle tenner kan blekes, og ikke alle løsninger på markedet er trygge.

Drømmen om Hollywood smilet

Blekemiddel er ikke skadelig, eller rettere sagt, de skal ikke være det. Men vi vet at det er en rekke produkter på det internasjonale markdet som ikke følger de retningslinjer som er lagt i Norge. Sjekk derfor innholdsbetegnelsen nøye før du tar produktet i bruk. Karbamidperoksyd eller hydrogenperoksyd blir ofte benyttet i tannblekingsmidler for hjemmebruk. I riktig mengde etser ikke disse stoffene på emaljen slik at skader oppstår. De etser kun bort den organiske misfargingen som kommer av de mørke matstoffene vi får i oss via mørke bær, frukt, grønnsaker, kaffe, te, rødvin og så videre. Bleking av emaljen er en svært gjennomprøvd metode som har fungert i over 10 år. Bleking skader ikke tannemaljen dersom man bruker riktig metode, og får veiledning av tannlege eller tannpleier. Tannleger anbefaler kun hjemmebleking som er utført i samråd med en tannpleier og hvor man vet at produktene lever opp til de strenge kravene, slike behandlingsmidler må leve opp til i Norge.